Thursday 12 May 2022

Potasyum nedir? Potasyumun Faydaları Keşfetmeyen Kalmasın

 

 Potasyum nedir?



Potasyum yemeğinizde bulunabilir. Potasyum da bir elektrolittir. Vücut elektriksel uyarıları elektrolitler aracılığıyla iletir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli vücut işlevleri için gereklidirler:

    Tansiyon

    Normal su dengesi

    kas kasılmaları

    Sinir uyarıları

    sindirim

    Kalp ritmi

    pH dengesi (asitlik/alkalinite).

Vücut doğal olarak potasyum üretmez. Potasyum açısından zengin yiyecek ve içeceklerden doğru miktarda yemek önemlidir.


Çok fazla potasyum ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak çok fazlası uzun süreli veya geçici sağlık sorunlarına yol açabilir.


Fazla potasyumu idrar yoluyla attıkları için sağlıklı böbrekler normal potasyum seviyelerini koruyabilir.

Potasyum kaynakları


Potasyum için en yaygın kaynak besinlerdir. Bunlar potasyum açısından zengin bazı kaynaklardır:


    Muz ve kivi, portakal ve ananas gibi meyveler

    Havuç ve yeşil yapraklı sebzeler gibi sebzeler

    yağsız et

    tam tahıllar

    Fasulye ve fındık


Dengeli bir diyet, yeterli potasyum almanın en iyi yoludur. Bir doktor, düşük potasyum seviyeleri için potasyum takviyesi reçete edebilir. Şiddetli potasyum eksikliğiniz varsa intravenöz (IV) tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Potasyum eksikliği


Bazı koşullar potasyum eksikliğine veya hipokalemiye yol açabilir. Bu koşullar şunları içerir:


    böbrek hastalığı

    diüretiklerin aşırı kullanımı önerilmez.

    aşırı terleme ve ishal. kusma

    magnezyum eksikliği

    Karbenisilin veya penisilin gibi antibiyotik kullanımı


Hipokalemi belirtileri, eksikliğinizin ciddiyetine bağlı olarak değişebilir.


Potasyumda geçici bir düşüşe herhangi bir semptom eşlik etmeyebilir. Yoğun bir antrenmandan sonra çok terlerseniz potasyum seviyeniz geçici olarak düşebilir. Bununla birlikte, yemek yediğinizde veya elektrolit içtiğinizde potasyum seviyelerinizin normale dönmesi mümkündür.


Ancak ciddi eksiklikler hayatınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Aşağıdaki potasyum eksikliği belirtilerini görebilirsiniz:


    Aşırı yorgunluk

    Kas spazmları, zayıflık veya kramp

    Düzensiz kalp atışı

    kabızlık, mide bulantısı veya kusma


Hipokalemiyi teşhis etmek için bir kan testi kullanılır. Vücudunuzun pH seviyelerini belirlemek için doktorunuz kalp atış hızınızı kontrol etmek için bir elektrokardiyogram ve arteriyel kan gazı testi isteyebilir.

Potasyum aşırı doz

Çok fazla potasyum hiperkalemiye neden olabilir. Dengeli diyetler yapan kişilerin bunu yaşama olasılığı daha düşüktür. Doz aşımı için risk faktörleri şunları içerir:


    Çok fazla potasyum takviyesi

    Böbrek hastalığı

    Uzun süreli egzersiz

    kokain kullanımı

    potasyum koruyucu diüretikler

    kemoterapi

    diyabet

    şiddetli yangınlar


Anormal bir kalp atışı, çok fazla potasyumun en belirgin işaretidir. Ağır vakalarda ölüm meydana gelebilir.


Hafif yüksek potasyum vakaları nadirdir. Risk altındaysanız, doktorunuz periyodik kan testleri isteyecektir.

Potasyum dengesizliklerinin tedavisi


Seviyenizin çok yüksek/düşük olmasına bağlı olarak dengesiz potasyum seviyelerini tedavi etmek için farklı tedaviler kullanılabilir.

Hipokalemi (düşük).


Çok düşük seviyeler için potasyum takviyeleri genellikle ilk savunma hattıdır. Böbrekleriniz iyi çalışıyorsa takviyeler etkili olabilir.


Şiddetli hipokaleminiz varsa, IV tedavisi gerekli olabilir.


Fazla sodyumu ortadan kaldırmak için potasyum tutucu diüretikler kullanılabilir. Bu elektrolit seviyelerini normalleştirir. Bununla birlikte, bazı diüretikler ve potasyum takviyesi ciddi sindirim sorunlarına neden olabilir.


Sindirim ile ilgili sorunları önlemek için doktorunuzdan mum kaplı tabletler isteyin. Potasyum tutucu diüretikler sadece böbrek fonksiyonu normal olan kişiler tarafından kullanılabilir.

Hiperkalemi (yüksek)


Hafif hiperkalemi vakalarını tedavi etmek için potasyum atılımını artıran reçeteli ilaçlar kullanılabilir. Diüretikler ve lavman da seçeneklerdir.


Şiddetli vakalar için daha karmaşık tedavi gerekebilir. Böbrek diyalizi potasyumu uzaklaştırabilir. Bu böbrek yetmezliği için en iyi tedavidir.


Bir doktor, sağlıklı böbrekler için insülin veya glikoz önerebilir. Bunlar, potasyumun çıkarılması için kandan hücrelere taşınmasına yardımcı olur.


Tehlikeli derecede yüksek seviyeleri düşürmek için bir albuterol inhaler de kullanılabilir. Kalbi stabilize etmek ve hiperkalemi ile ilişkili ciddi komplikasyon riskini azaltmak için geçici olarak kalsiyum glukonat kullanılabilir.

Çok düşük potasyum seviyeleri için beklentiler nelerdir?


Herhangi bir risk faktörünüz yoksa vücudunuzdaki potasyumdaki değişiklikler sorun teşkil etmeyebilir. Sağlıklı böbrekler genellikle vücut potasyumunu düzenleyebilir.


Seviyeleri etkileyebilecek tıbbi durumlar için düzenli izleme yapılmalıdır. Herhangi bir olağandışı semptomunuz varsa, derhal doktorunuza danışın.