Friday 10 June 2022

Magnezyum Testosteronu Arttır mı? Güncel Araştırmalar



Magnezyum, enzimlerin ve sinir sisteminin aktivasyonu gibi metabolik fonksiyonlarda ve kemik ve dişlerin oluşumuna veya kasların çalışmasına yardımcı olmak gibi yapısal fonksiyonlarda önemli bir rol oynayan bir makromineraldir. Kalsiyum ve potasyum gibi diğer minerallerin emiliminde de önemlidir ve glikolizi kolaylaştırır.

Magnezyumun tüm bu faydalarının yanında, Ülkemizde Selçuk Üniversitesi, tarafından yapılan bir araştırmaya göre, daha biyoaktif testosteron sentezinde önemli bir rol oynayabileceğine inanılıyor. (kaynak)

  • Yapılan bir çalışmada, daha yüksek miktarda magnezyuma sahip olan erkeklerin hepsinde daha yüksek testosteron ve IGF-1 seviyeleri vardı.
  • Magnezyum eksikliği, kaygı bozukluğu, uykusuzluk, stres, depresyon gibi problemler yaratabilir. Bu durum dolaylı yoldan düşük testosteronu etkiler.
  • Türkiye’deki araştırmalarda 1gr’lık magnezyum kullanılmaktadır. Magnezyum takviyeleri genel olarak 250 ile 400 mg arasındadır.
  • Magnezyum, Çinko ve B6 kombinasyonu, ZMA sporcular tarafından uyku kalitesini arttırmak için de kullanılır.


Araştırmanın İncelenmesi

Selçuk Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaşları 18 ile 22 arasında değişen 30 erkek öğrenciyle bir deney yapıldı.(kaynak)

On tanesi yerleşik bir yaşam tarzına sahipti ve yirmi tanesi haftada beş kez doksan dakika ile iki saat arasında tekvando yapıyor.

Bu araştırmar, magnezyum takviyelerinin ve egzersizin plazma serbest testosteron düzeylerini nasıl etkilediğini değerlendirmek için bir aylık süre boyunca yürütülmüştür. (kaynak)

Çalışma grupları şu şekildeydi:

  • Birinci Grup: Vücut ağırlığının kilogramı başına 10 mg magnezyum tüketen sedanter gençler.
  • İkinci Grup: 90-120 dk/gün tekvando yapan ve vücut ağırlığının kilogramı başına 10 mg magnezyum alan sporcular.
  • Üçüncü Grup: Magnezyum takviyesi almayan 90-120 dk/gün tekvando yapan sporcular.

Grup 2, testosteron seviyelerinde en büyük artışa sahipti, bunu grup 3 izledi, Grup 1 ise en düşük seviyelere sahipti (egzersiz veya egzersiz yok), bu da magnezyum takviyelerinin egzersizle birleştiğinde testosteron seviyelerini artırdığını gösteriyor.

İkinci Araştırma

Parma Üniversitesi İç Hastalıkları ve Biyomedikal Bilimler Anabilim Dalı Geriatri Bölümü tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre , magnezyum alımının toplam biyoaktif testosteron salınımını etkilediği ve orta dönemde IGF-1’de artışa neden olduğu gösterildi.

Yapılan çalışmada, daha yüksek miktarda magnezyuma sahip olan erkeklerin hepsinde daha yüksek testosteron ve IGF-1 seviyeleri vardı.

Daha Fazla bilgi için: https://www.ifdiyeti.com/magnezyum-ve-testosteron-iliskisi/