Friday 10 June 2022

Sindirilmemiş Protein Kalmasın: Bromelain Nedir?

 


Sindirilmemiş Protein Kalmasın: Bromelain Nedir?

Günümüzde bedeni ve zihni sağlıklı tutma arayışı, bilim adamlarını ve insanları vücudun ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya zorlamış, bu nedenle içinde bulunan besinler ve maddeler üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bunlardan birtaneside de: Bromelain.

Bromelain veya Bromelain enzimi

Enzimler, vücudumuzda binlerce kimyasal reaksiyonları karşılar. Hücrelerin çalışması, enerji üretimi, cilt sağlığı, sindirim, beyin sağlığı dahil herşeyde enzimlerin etkisi vardır.

Bu ilginç gerçek, bromelain gibi enzimlerin şu soruları yanıtlamaya çalışan sayısız çalışmanın odak noktası olmasına yol açmıştır: Bromelain nedir? ve bromelainin faydaları nelerdir?

  • Bromelain, proteolitik enzim adı verilen bir enzim türüdür . Ananas suyunda ve ananas sapında bulunur. (kaynak)
  • Bromelainin sindirimi uyardığı ve kalp sağlığını iyileştirdiği ve ayrıca bazı kanser türlerine karşı koruduğu söylenir.
  • Bromelain ayrıca tümör hücrelerine müdahale eden ve kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan kimyasallar içerir.

Bu enzim sindirim sisteminde görev yapar, özellikle mide ve bağırsaklarda üretir ve hareket eder. Bununla birlikte, tüm vücuda fayda sağlar.

Bromelain Faydaları nedir?

Bromelain, merkezi işlevi vücuttaki amino asitlerin emilimini kolaylaştırmak olan, asitten alkaliye değişen bir pH aralığında bunu yapma yeteneğine sahip, bitki kökenli ve yüksek moleküler ağırlıklı bir enzimdir. Bu onun proteolitik etkisi, ana özelliğidir.

Bromelainin potansiyel sağlık yararları hakkında mevcut araştırmadan elde edilen birkaç bulguya bir göz atalım:

  • Sinüzit: Çok sayıda çalışma, bromelainin sinüzit için faydalarını belgelemiştir. orta derecede şiddetli ila şiddetli sinüziti olan 60 hasta, altı gün boyunca standart tedavi ile birlikte bromelain veya plasebo aldı. Araştırmacılar, plasebo grubunun yarısından fazlasına kıyasla bromelain alan hastaların yüzde 83’ünde iltihabın azaldığını ve plasebo grubunun yüzde 68’ine kıyasla bromelain grubunda nefes alma zorluğunun yüzde 78’ini azalttığını buldu.(kaynak)
  • Enflamatuar Bağırsak hastalığı: 2005 yılında Clinical Immunology’de yayınlanan fare temelli bir çalışma , bromelainin inflamatuar bağırsak hastalığının (IBD) tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir. (kaynak)
  • Kanser: Kanser üzerindeki araştırmalar hayvanlar üzerinde yapılmıştır, insanlar üzerinde değildir. 2007 yılında yapılan bir çalışmada , bromelain tedavisi lösemi, akciğer, meme, sarkom (kemik ve yumuşak doku) ve asetik tümörleri olan hayvanların hayatta kalma indeksini arttırdı. (kaynak)

Proteinlerin sindirimi mide ekşimesi olasılığını azaltmaya değil, aynı zamanda parazitleri ortadan kaldırmaya da yardımcı olur.

Ayrıca sindirimde olumlu etki yaparak iştahı azalttığına ve bu nedenle kiloyu korumak için iyi bir araç olabileceğine inanılmaktadır.

Bromelain nasıl tüketilir?

Bir yandan bromelaini tüketmenin en iyi yolunun ananas tüketerektir, çünkü bu enzimin ideal dozu olarak kabul edilebilir, tüketimi sınırlıdır ve sorun teşkil etmez.