Sunday 27 March 2022

Aralıklı Oruç Tutmaya Nasıl Başlanır ?

  

Aralıklı Oruç Tutmaya Nasıl Başlanır ve Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?


Aralıklı oruç, ihtiyacınız olan tüm yiyecekleri daha kısa bir zaman diliminde yemeyi içeren bir diyet modelidir. Kilo vermenize, enerji kazanmanıza ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Aralıklı oruç, kahvaltıyı atlayarak veya günlük yemek yeme aralığınızı 12 saatten az olacak şekilde sınırlayarak yapılabilir. Bazı insanlar bunu dini nedenlerle, bazıları ise tıbbi amaçlar için yapar.

Aralıklı Oruç ile keto diyeti, birlikte popülerliği artmaktadır. Aralıklı oruç ve ketojenik diyeti birleştirmek kilo vermek için en iyi yöntemlerden biridir. Ketojenik diyeti bilmeyenler için ufak bir açıklama:

Ketojenik diyet, vücudu ketoz durumuna sokan düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Ketoz, vücudun enerji için karbonhidratlar yerine yağ yakmaya başladığı metabolik bir durumdur.

Açlığı azalttığı ve daha istikrarlı enerji seviyeleri sağladığı için etkili bir kilo verme planıdır. Ayrıca gelişmiş beyin fonksiyonu ve azalmış inflamasyon gibi başka sağlık yararları da vardır.

Keto'da karbonhidrat 20 ile 50 gr arası 

Son yıllarda popüler olan ketojenik diyet, karbonhidratı günde 20-50 gram ile sınırlayan ve vücudu karbonhidrattan gelen şeker yerine yağa güvenmeye zorlayan bir diyet planıdır. Ketojenik diyetlerin kilo verme ve zihinsel sağlığı iyileştirme gibi birçok faydası olduğu gösterilmiştir.

Ketoz, vücudunuz enerji için karbonhidratlar yerine yağ yaktığında meydana gelen metabolik bir süreçtir. Vücut yağını kaybetmenin ve metabolizmayı arttırmanın çok popüler ve etkili bir yoludur.

Ketoz, zamanın başlangıcından beri var olmuştur. Eski Yunanlılar ve Mısırlılar, vücutlarının diyetteki değişikliklere nasıl uyum sağladığını öğrenmek için oruç tutmayı denediler, ilk Avrupalılar ise açlık sancılarını bastırmak için savaşa girmeden önce oruç tutmaya güveniyorlardı.

Ketojenik diyet veya keto diyeti, aralıklı oruç ile birçok benzerliği paylaşan çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Bu tür bir diyet uyguladığınızda, vücudunuz ana yakıt kaynağı olarak glikoz kullanmaktan karaciğerdeki yağ asitlerinden yapılan keton cisimlerine geçer - ketoz adı verilen metabolik bir durum.

Aralıklı Oruç Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?

Aralıklı oruç, belirli bir zaman aralığında, tipik olarak 16 saat veya daha az yemek yemeyi ve günün geri kalanında oruç tutmayı içeren bir diyettir. Kilo kaybı ve sağlığın iyileştirilmesi dahil olmak üzere birçok faydası olduğu gösterilmiştir. 

Aralıklı oruç çeşitli şekillerde yapılabilir. Bazı insanlar sadece 12 saat veya daha az oruç tutarken, diğerleri 24 saat oruç tutar. Haftanın belirli günlerinde hiç yemek yemeyen ve haftanın diğer günlerinde normal yemek yiyen insanlar da var.

Aralıklı Oruca Nasıl Başlayacağınızı Öğrenin 

Aralıklı oruç, günde belirli sayıda saat yemek yememeyi içeren bir diyet stratejisidir. Strateji tipik olarak "standart" üç öğün ve bir atıştırma rutinine alternatif olarak kullanılır.

Kilo kaybı, gelişmiş beyin fonksiyonu ve azaltılmış inflamasyon gibi potansiyel sağlık yararları nedeniyle son yıllarda popülerlik kazanmaktadır. Ayrıca vücut şekillendirme için bir araç olarak da kullanılabilir.

Aralıklı ve/veya zaman kısıtlamalı oruç (IF) olarak da bilinen Aralıklı Oruç, bir kişinin oruç tutma ve oruç tutmama dönemleri arasında geçiş yaptığı bir süreçtir. Alternatif gün diyetinin bir şeklidir ve sağlığı, atletik performansı, vücut kompozisyonunu veya kilo kaybını iyileştirmek için benimsenmiştir.

Aralıklı oruç, enerji tüketimini uzun süre düşük seviyede tutarak zamanla yağ kaybını kolaylaştırarak kilo vermek için kullanılabilir.

Aralıklı oruç planı, insanların her gün yaklaşık 16 saat oruç tutmasını ve 8 saatlik bir pencerede yemek yemesini gerektirir. Tam gün veya hafta boyu oruç tutmanızın ne kadar sürmesini istediğinize bağlı olarak birçok varyasyonu vardır.

Oruç tutarken magnezyum mineralini dikkat!

Magnezyum, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu temel bir mineraldir. Magnezyum hemen hemen her canlı hücrede bulunur ve eksiklikleri birçok rahatsızlığa neden olabilir.

Magnezyum, kardiyovasküler hastalık, anksiyete bozuklukları, depresyon ve daha fazlası dahil olmak üzere sağlığın birçok alanında gereklidir. Kemik sağlığı, enerji üretimi ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de gereklidir.

 optimal magnezyum seviyelerini elde etmenin en iyi yolu, diyet veya magnezyum klorür veya sıvı magnezyum gibi magnezyum takviyeleri ile takviye yapmaktır.

Magnezyum eksikliği, ketojenik diyet yapanlar ve aralıklı oruç tutanların dikkat etmesi gereken bir mineraldir. Yeterli miktarda magnezyum aldığımızdan emin olmak gerekir. Magnezyum eksikliğinde insülin hormonu düzgün çalışamaz. Magnezyum eksikliğinde uyku düzeni bozulur, stres hormonu artar, iştah atar. Magnezyum eksikliğinde yorgunluk, halsizlik hissederiz. Magnezyum eksikliğinde kas kramplarımız artar. 

Başlangıçta Zorlayabilir

Aralıklı oruç ilk başlarda zor olabilir. Aralıklı Oruç tutmakla ilgileniyorsanız, sürecin neleri gerektirdiğini iyi bir şekilde anlayarak başlamalısınız. Kendi pratiğinize devam etmeden iyi araştırmanızı yapmalısınız. Doğru yapıldığında aralıklı oruç ile kilo veren insanlar sıkça görülmektedir.

Kilo vermek kolay bir iş değildir, ancak insanların bunu yapmak için izledikleri birçok yol vardır. Bunun bir yolu aralıklı oruç diyetine girmektir.

Aralıklı oruç diyeti yapma süreci, sadece bunu öğrenen ve bunu nasıl yapacağından veya faydalarının nasıl olabileceğinden emin olmayan biri için zor olabilir.

Aralıklı oruç tutmanın kilo vermenin ve daha sağlıklı bir yaşam sürmenin harika bir yolu olduğunu düşünüyorum. Ayrıca aralıklı oruca başlamadan önce doktorunuza danışmanın önemli olduğunu düşünüyorum.